Recursos i trucs per investigar i construir rutes gravel

mapa rutes blog

Pillar una ruta de wikiloc i que sigui una liada… tots hi hem passat!

Una de les coses a les que ens agrada dedicar temps a Va de Gravel és a investigar, a explorar. De fet, això és el que va inspirar el nostre projecte, amb l’excusa de les altimetries perquè el que ens agrada és pujar muntanyes (del fanclub de los locos de las cumbres sempre!).

Amb el temps hem anat desenvolupant trucs i descobrint recursos i aquí us presentem el nostre librillo.

Descobrir rutes ja dibuixades o fetes

GravelMap
Wikiloc
Komoot

El primer són les webs on trobar rutes. Wikiloc i Komoot són les dos plataformes centrals en clau de rutes.

  • Wikiloc és la que millor permet explorar. S’abasta molta informació però sovint de poca qualitat.
  • A Komoot la informació que obtens és d’una qualitat una mica major, però no sempre.
  • Strava també és un recurs, però té molt menys desenvolupades les opcions de trobar rutes dintre la seva web: si vols rutes has de seguir a qui les fa. En aquest cas especialment, però també en les altres, hi ha un truc que no té gaire secret: seguir a gent de la zona que vols descobrir. Un altre truc amb Strava és arribar a la gent a través dels segments. Buscar un segment i explorar gent que hi ha passat.
  • GravelMap és una eina que utilitzem menys del que ens agradaria, perquè és una mena de wikiloc però específic de gravel com el seu nom indica. Els usuaris pugen les seves rutes (o segments) i les pots explorar directament a través d’un mapa. Com que depèn de la quantitat d’usuaris que participen activament, no sempre trobes rutes en una zona concreta.
  • Finalment, com és obvi (però sovint ho oblidem), les marxes i altres esdeveniments són una bona font d’informació, i només cal rascar una mica per Google o Instagram per trobar propostes en zones concretes.

Exploració del terreny

A vegades no és necessari trobar una ruta ja feta, sinó explorar directament el terreny per veure si és ciclable.

  • Google maps (i, en veritat, molts altres) permet veure imatges per satèl·lit on sovint és fàcil descobrir pistes. Malgrat això, sovint es veu una pista ample però quan hi arribes descobreixes que està replet de pedra grossa o que està feta malbé. En ocasions és possible observar millor el terreny amb les imatges d’street view, que en ocasions incorpora fotos d’usuaris.
  • A Komoot, Wikiloc o Strava sovint hi ha fotos que acompanyen les rutes, però per experiència sabem que normalment les fotos són de les parts en millor estat. Si és empinat i pedregós, normalment no pares a tirar cap foto (i, encara menys, la fas en marxa). Però sempre es pot explorar una mica, o veure què diuen als comentaris.
  • Una versió del recurs a les fotos és el propi Instagram: buscar una ubicació o un hashtag i veure què surt. A vegades et pots fer una idea de com està el paisatge en aquell moment (nevat, per exemple).
  • En aquesta dimensió a Strava hi ha de nou el truc dels segments: busca un segment de la pista que explores i mira els resultats de temps i velocitat, fixant-te en la mitja taula. Si va lent, t’has de fixar en el percentatge de pendent del segment i mirar de desgranar si la dificultat és la pendent, el terreny o totes dues. En tot cas, serà important de cara a planificar: la cosa s’allargarà més del que seria normal si hi ha un dels dos factors o tots dos alhora.
  • A banda dels segments, Strava i similars, fins i tot el Garmin Connect, ofereixen mapes de calor que són molt útils per veure si t’estàs ficant per on tothom evita o si es tracta d’un camí habitual.
  • Un altre de clau en aquest sentit, menys comú, és Trailforks. És una web especialment útil pel BTT i el descens, i per això és útil pel gravel! Pots explorar mapes de zones i veure com els usuaris cataloguen pistes i caminets amb colors segons la dificultat. A part també inclou informació sobre per quines bicis és apte i si és més habitual fer-lo en baixada o en pujada. En ocasions hi ha també comentaris dels usuaris.
  • A Catalunya específicament existeix un mapa de camins segurs el·laborat per Cyclocat que pot ser d’ajuda per explorar bones vies en rutes per Catalunya.

Constructors de ruta: dissenyar la teva pròpia ruta

Strava i Komoot són les millors en aquest sentit, tot i que tenen una pega: les millors funcions (el propi constructor) són de pagament. Nosaltres sempre hem sigut molt d’Strava però Komoot, pel gravel, ha adaptat millor alguns continguts i dissenys.

RideWithGPS permet fins al moment la possibilitat de construir rutes sense necessitat de ser premium. A vegades això és una estratègia per sumar adeptes i després posar-ho de pagament, però mentre es pugui… és molt bona opció! Permet explorar mapes de calor i dona informació sobre el terreny (asfalt, pista, no especificat…) com fan Strava i Komoot.

I si no voleu tanta aventura… amb Va de Gravel teniu feina per estona!

Podeu explorar les altimetries (mapa o taula) i amb un constructor de rutes dissenyar la vostra per fer-les o unir-les.

O també podeu directament explorar les rutes que ja hem revisat, ajustat i comentat per evitar sorpreses!

I si encara voleu pensar menys… a la comunitat de Gravel Catalunya hi ha gent que munta rutes i només t’has d’apuntar a una llista!

No hi ha excuses, a explorar!

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *