Gravel de floració – Aitona, Segrià

80 km | 850+

Gravel de temporada: ruta per fer idealment en època de floració!

Del bullici de visitants de la floració… a la solitud de camí a pujar el Montmaneu.

De la vora del riu i del pla… a la muntanya.

De la floració dels arbres… al paisatge desert de vegetació, i d’aquí a l’abundància d’aigua de Mequinensa.

Contrastos on no els esperes. Més enllà dels arbres florits. Del Pantà d’Utxesa al de Mequinensa passant per sota la Punta de Montmaneu. Una jornada per deixar encantar-se a les terres de Lleida!

*No feu sempre cas a les dades de desnivell aportades per Komoot. Al traçar la ruta sobre els seus mapes pot inflar l’alçada.
**Podeu observar els tipus de superfície (pista, asfalt… clicant a “Desnivel” i canviant a “Tipos de via y de superficie”, o explorar millor la ruta entrant a la pàgina de Komoot.
***Recordeu que podeu descarregar el track directament de Va de Gravel (a l’inici d’aquesta pàgina)

L’inici de la ruta proposada és Aitona, però bé funcionarien com a punt de partida les poblacions de Torres del Segre, Seròs o la Granja d’Escarp.

Sortint d’Aitona, els primers 25 kilómetres seran majoritàriament entre camps d’arbres florits, combinant camins rurals a vegades de terra i altres asfaltats.

A partir del kilòmetre 27 aproximadament creuarem una carretera i la deixarem ràpidament, encarant un trosset de pujada per un caminet estret que remunta alguns antics bancals. Un cop superat aquest tros més tècnic continuarem pedalant còmodament fins que començi a canviar la tendència de la pendent i començarem a pujar. Serà aproximadament cap al quilòmetre 37,5:

En aquest punt començarem a pujar fins a sota de la Punta de Montmaneu. Més que una pista, serà un caminet, ens alguns punts més estret que en altres però en cap cas presentarà dificultats tècniques rellevants. Tota la dificultat serà 3 petites zones amb rampes importants, especialment abans d’acabar amb 70 metres a més del 17%! Aquí sí caldrà força però també tècnica!

La Punta de Montamenu no és el cim més alt del Segrià, però sí el més visible. Ens trobem a l’espai natural protegit de Seròs-Tossals de Montmaneu.

Altimetria Montmaneu

A partir d’aquí, avall i a recuperar el pla. A la darrera part de la baixada gaudirem al nostre davant de tota l’extensió del Pantà de Mequinensa, i baixarem a vorejar (i endinsar-nos una mica) a la frontera administrativa amb l’Aragó.

Un cop a baix, ens quedaran una mica més de 25 quilòmetres de pla a la vora del Segre. Guardeu un gramet de forces que són plans però s’han de pedalar!

Possibles variants:

  • L’inici també pot ser a Torres del Segre, Seròs o la Granja d’Escarp.
  • La ruta es pot retallar pràcticament en qualsevol punt per ajustar-la a la distància que vulgueu. Per exemple us podeu estalviar el bucle al Pantà del Secà i podrieu evitar la pujada cap l’Alt de la Punta del Montmaneu (o arribar-hi i tornar enrere per baixar cap a la Granja d’Escarp, amb opció pistera o asfaltada).

Sigueu respectuosos amb els camps i les persones que hi treballen… els podem visitar però no estan allà per nosaltres!!