Gravel Penedès: espai natural del Montmell-Marmellar

66 km | 950+

Si estàs preparant alguna de les distàncies llargues de la Gravel Penedès… aquesta t’interessa! I sinó, segurament també! Una ruta MOLT variada: pedalarem entre vinyes i entre bosc, farem pla i farem pujada, colls i riveres, asfalt i terra, pedalar i… sí, tocarà caminar, ho hem de dir!

La Gravel Penedès presenta un munt de recorreguts i ens han ajudat a dissenyar-ne un per fer un tastet de la zona. Pedalarem, bàsicament, per l’espai natural protegit del Montmell-Marmellar. La ruta inclou la pujada al Coll d’Arca, el tram complicat de la ruta. Aquest tram es farà als recorreguts de 2024 de Gravel Negre 150km, Ancestral 300km amb suport i 300km i 400km en autosuficiència.

*No feu sempre cas a les dades de desnivell aportades per Komoot. Al traçar la ruta sobre els seus mapes pot inflar l’alçada.
**Podeu observar els tipus de superfície (pista, asfalt… clicant a “Desnivel” i canviant a “Tipos de via y de superficie”, o explorar millor la ruta entrant a la pàgina de Komoot.
***Recordeu que podeu descarregar el track directament de Va de Gravel (a l’inici d’aquesta pàgina)

Sortirem de la vora del Complex Aquàtic de Vilafranca del Penedès i en un tres i no res ja estarem tocant terra i pedalant entre vinyes. Els primers 20 kilòmetres seran sobretot planers, combinant pistes sovint asfaltades i d’altres no, pedalant molt còmodament mentre travessem camps, masos i poblets.

A Llorenç del Penedès la cosa començarà a canviar. Aquí comencen 15 kilòmetres de pujada on els percentatges ens enganyaran. Sortirem del poble per anar a trobar la Torregassa entre vinyes. En aquest tram, passant un torrent, ens trobarem una rampa encimentada que ens escalfarà bé les cames. Per sortir de la Torregassa vorejarem camps per un corriolet i anirem a trobar la pista asfaltada que porta a Cal Pau de les Viudes. Abans d’arribar a Coll Beix, ja per pista, trobarem una altra rampa una mica més important.

A partir d’aquest punt ens endinsem en un camí sempre a la vora del Torrent de Sant Marc i pedalarem entre fondos i petites cingleres. Estem en un massís calcàri i ho notarem… les pluges de les darreres setmanes (abril-maig 2024) han deixat al descobert molts trams pedregosos en un camí que ja de normal creua el torrent en múltiples ocasions. L’estat del camí serà molt variable. Els percentatges enganyen: costa avançar més del que sembla perquè hi ha trams on cal anar anticipant la traçada bona, combinant força i equilibri. Especialment al tram d’abans de les Fontanilles, amb l’estat actual del camí, a nosaltres no ens ha quedat altre remei que caminar. Són les parts marcades en lila a l’altimetria (kms 9-10), en què el terreny està molt degradat i la pendent ho complica encara més. Després d’això tornarem a pedalar més còmodament i, si bé el final de la pujada és per asfalt, ens farà apretar les cames!

Altimetria Coll d'Arca Llorenç de Penedès

Un cop coronat Coll d’Arca desfem una mica de camí, tot per asfalt. La ruta, a partir d’ara, tot i que ens queda una pujada, serà molt més ràpida. Així recuperem el temps que ens hagi pogut fer perdre el torrent de Sant Marc!

Entrarem a Aiguaviva “per la porta del darrere” (com ens agrada això del gravel! Més endavant a la ruta ho tornarem a fer en altres poblets… i amb precioses vistes) i continuarem cap a Pla de Manlleu, on s’iniciarà la segona pujada del dia, més curta i de millor fer.

En aquest cas només un petit tram serà de terra, i tota la resta pista però asfaltada. Pedalarem en alçada i ho seguirem fent entre vinyes, com al principi de la ruta però a 600 metres sobre el nivell del mar! Especialment destacable el tram entre Coll de la Perera i Sapera, amb trams de pedalar molt còmodament en un entorn singular… terra de vi!

Altimetria Creu de Sapera Pla de Manlleu

Un cop coronat baixarem ràpida i còmodament per la pista asfaltada i després per la carretera de Pontons. En aquest punt encara queden sorpeses! Sortirem de la carretera per començar a baixar pronunciadament cap al paratge de Les Dous. Un entorn molt singular de rivera, a la vora de la riera de Pontons, que ens deixarà amb un regust immillorable per afrontar, sempre amb pendent favorable, els darrers kilòmetres de la ruta.

Possibles variants:

  • Seria possible pujar Coll d’Arca per asfalt al passar per Sant Jaume de Domenys (carretera TP-2442). Molta menys aventura, però si no teniu ganes de “complicacions” serà la millor opció! Serà una carretera molt tranquila i la polivalència de la bici gravel ens permetrà fer-la còmodament.