Forte i Monte Jafferau per la Galeria dei Saraceni

71 km | 2.100+

Ruta per l’aventura als Alps del Piamonte. Pujada al Monte Jafferau a més de 2.800 metres (que alberga sota el seu cim el segon fort més alt d’Europa), via la Galeria dei Saraceni. Visita al Forte Pramand pel camí.

*No feu sempre cas a les dades de desnivell aportades per Komoot. Al traçar la ruta sobre els seus mapes pot inflar l’alçada.
**Podeu observar els tipus de superfície (pista, asfalt… clicant a “Desnivel” i canviant a “Tipos de via y de superficie”, o explorar millor la ruta entrant a la pàgina de Komoot.
***Recordeu que podeu descarregar el track directament de Va de Gravel (a l’inici d’aquesta pàgina)

Es tracta d’una pujada dura per la longitud del port, la seva alçada i les seves pendents.

Pujada dura i espectacular resseguint la Strada militare Fenil-Pramand-Foens-Jafferau. Atractiu extra passant per la Galeria dei Saraceni, un túnel estret, sense il·luminar, humit, en corba i en lleugera pujada durant gairebé 900 metres.

L’estat de la pista és molt variable i té almenys dos trams complicats. El primer, a partir del kilòmetre 6,5 un cop passat un revolt tancat amb un pont, té varis trams pedregosos i empinats que després milloren.

El segon tram complicat és el final. Són dos kilòmetres d’una pista empedrada amb mala llet, que per passar-la cal fer equilibris buscant rodadures laterals fora de l’empedrat. Per baixar, treure pressió a les rodes es notarà!

A la ruta proposada a mitja pujada ens desviem per visitar el Forte Pramand.

Altimetria Forte i Monte Jafferau

Alternatives i comentaris:

  • Si bé és possible fer la ruta en sentit contrari, la baixada per la vessant de la Galeria dei Saraceni es pot fer llarga i dura.
  • Existeis una altra vessant que puja des de Savoulx. No l’hem fet i l’única informació que tenim és la de My Cycling Challenge, on comenta de passada que per alguns trams millor caldria BTT.
  • De Bardonecchia a Oulx és possible agafar una pista paral·lela a la carretera (kilòmetre 60 aprox), i fins i tot des d’abans pujant en direcció al Forte Bramafam des de Bardonecchia (rampa duríssima!).
Jafferau
Jafferau
Forte Pramand
Forte Pramand (desviament)
Forte Pramand
Forte Pramand (desviament)
Jafferau
Jafferau Galeria dei Saraceni
Jafferau Galeria dei Saraceni
Jafferau Galeria dei Saraceni
Jafferau Galeria dei Saraceni
Jafferau Galeria dei Saraceni
Jafferau
Jafferau
Jafferau
Jafferau
Jafferau
Jafferau
Jafferau
Jafferau