Va de Gravel: què ens diuen les dades d’altimetries?

T’agraden els números? A nosaltres també!

Ens agraden perquè si els mires molt fixament… et diuen coses!

Per exemple, les dades sobre els ports a Va de Gravel. D’entrada, permeten parlar de dues coses: del que tenim a casa i de l’etern debat de si el gravel té o no prou identitat pròpia (té el seu espai per existir independentment, o és marquèting?).

Primer les dades (per visualitzar-les millor, entra des d’una pantalla d’escriptori). L’eix vertical és la pendent mitjana i l’eix horitzontal la distància. La mida dels cercles és el desnivell acumulat. Així:

  • A dalt a l’esquerra, ports curts però durs.
  • A dalt a la dreta, ports llargs i durs.
  • A baix a l’esquerra, ports curts i suaus.
  • A baix a la dreta, ports llargs i suaus.

Pots veure el nom de cada port/cercle i les seves dades principals passant el cursor pel damunt.

I ara les reflexions:

Posar en valor el que tenim a casa

L'exercici permet veure la similitud entre ports. Per exemple, dir que el Turó de l'Home té "números alpins" és totalment fonamentat... és molt similar a l'Altopiano de la Gardetta (Little Perú)! A vegades ens crida marxar molt lluny... però tenim un paradís aquí mateix!

Encara n'hi ha més de tot això, a Catalunya! La Torreta de l'Orri fent tot Port Ainé té gairebé els mateixos números que un 3.000 com és el Colle del Sommeiller, o de la Cime de la Bonette per la Moutière! Els Estanys de la Pera són fins i tot més llargs que aquests ports alpins.

Però sí, d'acord, pedalar a casa no serà el mateix que l'aventura d'estar als Alps. En tot cas, si vols arribar entrenat però fresc als Alps... un munt de ports catalans es situen en una llargada rellevant, però relativament inferior, i uns percentatges similars: Collada de Conflent, Varradòs, Coll de So, Santa Fe de Montseny, Fontlletera, Pla de la Calma, Coll de Torn, Coll de Té...

El gravel és un invent del màrqueting? Té el seu espai propi!

El que també mostra aquest exercici és que, en gravel, costa trobar pujades suaus... i això que les pendents són mitjanes! En molts casos, amaguen kilòmetres realment durs, que queden compensats per descansos importants en algun moment de la pujada. Mireu si no els ports que queden per sota, com el Mirador de Tarayuela, Coll de la Creu o Palomita. I dels curts... molts tenen percentatges mitjans per sobre del 7%!

Així que encara alguna cosa més podem reflexionar sobre el gravel amb aquest gràfic. Les carreteres tot sovint estan construides per minimtizar el desnivell, buscant la traçada més òptima per anar remuntant la muntanya. Però les pistes... tiren molt més pel dret! I si fas BTT, això ja ho sabràs... els corriols encara més!

De nou, el gravel torna a ser un espai propi entre la carretera i el BTT, també a nivell del tipus d'esforç i el rendiment que exigeix.

I a tu, que et diuen les dades?

Et llegim als comentaris!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *