Ruta gravel dels Contrabandistes

104 km | 3.100+

D’Andorra a l’Alt Urgell i tornar per les pistes dels contrabandistes. És possible dividir la ruta en dos dies per fer-la més assequible (així ho vam fer nosaltres), fent nit a algun poble de la Vallferrera com ara Alins o desviant-se breument, si cal, fins a Llavorsí.

*No feu sempre cas a les dades de desnivell aportades per Komoot. Al traçar la ruta sobre els seus mapes pot inflar l’alçada.
**Podeu observar els tipus de superfície (pista, asfalt… clicant a “Desnivel” i canviant a “Tipos de via y de superficie”, o explorar millor la ruta entrant a la pàgina de Komoot.
***Recordeu que podeu descarregar el track directament de Va de Gravel (a l’inici d’aquesta pàgina)

A la ruta proposada, l’inici és al parking del centre comercial River a l’entrada d’Andorra. Es comença pujant cap a Os de Civís per fer la Collada de Conflent i s’empalma amb la pujada a Coll de So, des d’on es baixa cap a Farrera i Tírvia.

Aquí es comença a remuntar la Vallferrera per asfalt fins al poble d’Alins, on comença la pujada al Port de Cabús per la Muntanya de Tor.

Una ruta exigent que suma 100km i 3.100 metres de desnivell positiu. Especialment destacable tota la pujada a Port de Cabús per la Muntanya de Tor.

Altimetria de les dues pujades principals: Collada de Conflent i Muntanya de Tor

Altimetria Collada de Conflent Os de Civís
Altimetria Muntanya de Tor - Port de Cabús

Alternatives:

  • Un cop coronat Port de Cabús existeix la possibilitat de tornar a Os de Civís per un camí. No l’hem fet però ens han dit que a excepció d’un tram és força ciclable. Alternativa més lenta que retornar per carretera completament.
  • Sigui quin sigui l’inici, és molt recomanable fer la ruta en el sentit proposat per gaudir de la pujada de Tor.